Friday, January 6, 2012

Trakya Elektrik Dağıtım devredildi

İmza törenine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Yatırım Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergün Özen, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan katıldı.

Nihai pazarlık görüşmesinde 575 milyon dolar bedelle en yüksek ikinci teklifi veren IC İçtaş AŞ, ödemenin yüzde 20'sini peşin, geri kalan bölümünü 4 taksit halinde gerçekleştirecek.

Bu arada, Trakya Elektrik Dağıtım AŞ, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini içine alan bölgede faaliyet göstermekte olup, 822 bin 23 aboneye hizmet veriyor. Bölgenin 2010 yılı net tüketimi yaklaşık 5 milyar kwh, kayıp kaçak oranı ise yüzde 6,8 oldu. Şirketin dağıtım sektöründeki payı ise yüzde 4 civarında bulunuyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçede aralık ayında bir miktar açık verileceğini belirterek, ''Bu açık, doğru alanlara ilave kaynak aktarılması nedeniyle verilecek'' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'nin hisse devir imza töreninde yaptığı konuşmada, 2011 yılını geride bırakıldığını hatırlatarak, bütçede aralık ayında bir miktar açık verileceğini söyledi.

Bu açığın, doğru alanlara ilave kaynak aktarılması nedeniyle verileceğini bildiren Şimşek, ulaştırmaya neredeyse ilave 10 milyar, Van depreminin yaralarının sarılması için ilave 2,2 milyar lira kaynak olmak üzere eğitime, sağlığa bir çok alana, Türkiye'de önceliklendirilen bir çok alana ilave kaynak aktarıldığını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti:

''Dolayısıyla bütün bunlara rağmen, Türkiye genel devlet açığı açısından muhtemelen yılı yüzde 1'in altında kapatacak. Bu çok önemli bir kazanım. Bu ilave harcamaları yapmasaydık muhtemelen açık belki olmayacaktı veya sıfıra yakın bir düzeyde olacaktı.

Ama yatırım yaptığımız alanlar önemli alanlar, insan stoğuna, fiziki alt yapısına araştırma geliştirme projelerine kaynak ayırmamız ülkemizin önümüzdeki 30, 40 yıllık alt yapısını güçlendirmek için yapıyoruz. Bunu yapabilmek bile hakikaten önemli bir avantajdır.''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, özelleştirmelerin enerji sektöründe liberalleşme politikasının önemli parçalarından biri olduğunu ve bu nedenle enerji özelleştirmelerinde pozitif tutumlarını devam ettireceklerini bildirdi.

Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TREDAŞ) IC İbrahim Çeçen Holdinge hisse devir sözleşmesine ilişkin olarak düzenlenen töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TREDAŞ'ı alan IC Grubunu tebrik ettiğini ve holdingin artık enerji sektörünün önemli bir aktörü haline geldiğini söyledi.

Özelleştirmelerin enerji sektöründe liberalleşme politikasının önemli parçalarından biri olduğunu kaydeden Yıldız, o nedenle bu konuda pozitif tutumlarını devam ettireceklerini vurguladı. Özelleştirmelere destek veren finans dünyasını da tebrik eden Enerji Bakanı, finans sektörünün enerji sektörüne katkı koymaya devam edeceğine inandığını kaydetti.

Son 9 yıldır enerji sektöründe kamu yatırımlarından önemli ölçüde vazgeçtiklerini ve özel sektörün bu alana önemli miktarda sabit sermaye yatırımı yaptığını anlatan Yıldız, büyük, küçük hiçbir proje için Hazine garantisi istenilmeyen işlerin özel sektör tarafından yapılmasıyla, devletin ana sorumluluk alanı olan adalet, eğitim, sağlık alanlarına daha fazla yatırım yapabildiğini dile getirdi.

Enerji yatırımcılarına tavsiye

Kamunun elinde olan üretim ve dağıtım şirketlerinin özel sektöre devredildiğini ve bu alanda özel sektörün payının giderek arttığına işaret eden Yıldız, dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili şunları söyledi:

''Teminatlarını yakan arkadaşlarımız da var. Onların tercihine saygı duyuyoruz. Buradan özel sektöre bir sözümüz olacak; bu fiyatları verirken, dövizle verdikleri fiyatların aslında TL karşılığında bir işletme kısmının olduğunu mutlaka biliyorlar.

Hiçbir zaman, 'yüksek veya düşük verdiniz' yorumlarını yapmak bize düşmez. Hukuk sınırları içerisinde verilen teklifler değerlendirilir ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşılır. Şeffaf bir şekilde yapılan ihale süreci sonuçlanıncaya kadar, bir kısmı iki gün öncesinde sonlandı, tekrar ihaleye çıkılacak.

Bir kısmının ihale süreci devam ediyor. O açıdan özel sektörün mutlaka hesabını yaparken müdebbir bir tüccar gibi yapacağına inanıyorum. Teminat mektubundan tutun bütün işlenme masraflarına varıncaya kadar her birinin irili ufaklı bir bedeli olacağını mutlaka biliyorlardır.''

IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Törende konuşan IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen de 1969 yılında başlattıkları ticaret hayatlarının 4 büyük sektörde devam ettirdiklerini söyledi.

Ana sektörlerinin inşaat olduğunu kaydeden Çeçen, inşaat şirketlerinin 2010 verilerine göre 500 büyük sanayi şirketi içerisinde 85. sırada, kendi sektöründe ise 5. sırada yer aldığını dile getirdi.

1994 yılında başladıkları turizm sektöründe ise şu anda 3 bin yatak kapasitesine ulaştıklarını belirten İbrahim Çeçen, bu yılın sonunda İstanbul'da 2 bin yatak kapasiteli bir oteli bitireceklerini, 2015 yılına kadar hedeflerinin ise 8 bin yatak kapasitesine ulaşmak olduğunu bildirdi.

Hava limanları, deniz limanları ve yat limanları işletmeciliği faaliyetini de sürdürdüklerini anlatan Çeçen, enerji sektörüne ise 1998 yılında adım attıklarını kaydetti.

Enerji sektöründe hem üretimde hem de dağıtımda olmak istediklerini kaydeden Çeçen, TREDAŞ'la ilgili olarak, ''43 yıldır bu işleri yapıyorum hiç teminat mektubu yakmadım. 10 milyon dolarlık teminat mektubuna kıyamadığım için bunu alıyorum'' dedi.

Kriz döneminde para bulmanın kolay olmadığını anlatan, TREDAŞ'ı almak için finans sağlayan Garanti Bankası, İş Bankası ve Vakıfbank yöneticilerine çok teşekkür etti.

Çeçen, ''Bu kadar büyük borçlanma tamamen ülkemizin, hükümetimiz sağladığı istikrar ve güven ortamında mümkün olmuştur. Bugün komşu ülkeler bu parayı bulmak için çok şey yapabilirler. Bu, tamamen ülkemizin sağladığı güven ortamından kaynaklanmaktadır'' diye konuştu.

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen

TREDAŞ için finans sağlayan 3 bankadan biri olan katılan Garanti Bankası'nın Genel Müdürü Ergun Özen, geçen yıl derinleşen finansal borç krizi nedeniyle birçok ülkenin zor durumda kaldığını, dünyanın 2012 yılına da çok olumsuz bir havada girdiğini söyledi.

TREDAŞ'a toplam 700 milyon dolar finansman desteği vermenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Özen, 13 yıl vadeli finansman kredisinin firmanın bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılandırıldığını bildirdi.

Garanti Bankasının enerji projelerine önemli miktarlarda finansman desteği sağladığını anlatan Özen, 2012 yılında de gerek enerji özelleştirmeleri, gerek yeni elektrik üretim projelerinin finansmanının ajandalarının üst sıralarında yer alacağını kaydetti.

İş Bankası Genel Müdürü Bali

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de 2 yılı ödemesiz 13 yıla varan vade yapısıyla TREDAŞ özelleştirmesini finanse ediyor olmaktan son derece mutlu olduklarını dile getirdi.

İş Bankasının enerji sektörüne taahhüdünü sürdürmeye devam edeceğini kaydeden Bali, ''Dağıtım projelerinin hemen hemen tamamının finansmanında bankamız vardır. Bu projede de olmaktan mutluyuz'' dedi.

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ise banka olarak yatırım projelerine özel bir önem verdiklerini, özellikle de enerji projelerini desteklediklerini ifade etti.

Enerjiye yapılan yatırımın, Türkiye'nin geleceğine olan yatırım olarak düşündüklerini kaydeden Kalkan, ''Bu desteğimiz bundan sonra da devam edecek'' dedi.

Kalkan, sadece 2011 yılının 9 ayında enerji sektörüne 2,3 milyar liralık bir finansman sağladıklarını, Vakıfbank'ın da bu yönüyle ayrıştığına dikkat çekti.

EPDK Başkanı Köktaş

Törende konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da hızlı ve başarılı elektrik özelleştirme sürecinin ardından Türkiye'nin elektrik dağıtım tesislerinin hemen hemen yarısının özel sektör yönetimine devredildiğini kaydetti.

Doğrudan yabancı yatırımlarının girişinde de bir numara olan enerji sektöründe gerçek bir başarı hikayesi bulunduğunu anlatan Köktaş, şunları söyledi:

''Bu başarı hikayesinin arkasında bir şifre var. Bu şifre Sümela'da değil, bu salonda saklı. Bu ülkede siyasi ve ekonomik istikrarı görüyoruz. Bu, şifrenin bir numaralı unsurudur. Yatırım yapmanın bence ön koşulu budur.

İkinci unsur öngörülebilirliği yüksek bir piyasa yapısının oluşturulmasıdır. Bu da düzenleyici kurumdan geçiyor. Biz 2011 yılının başında 5 yıllık bir tarife metodolojisini belirledik. Yani sektöre giren bir yatırımcı önümüzdeki 5 yıllık tüm hareketleri rahatlıkla görebiliyor.

Üçüncü unsur yatırımcı. Dolayısıyla parayı koyan, taşın altına elini koyan grup. Yatırımcıyla beraber fizibiliteleri çok iyi yapılmış projelerin varlığı da önemli bir unsurdur. Sermayenin sektöre yatırım yapması bu tür projelerin varlığı ile mümkündür.

Bir diğer unsur ise finasnman kuruluşları, yani bankalarımız. Bankalarımızın proje finansmanı açısından gösterdikleri ilgili enerji sektörüne bence takdire şayandır. Bu dört unsurun temsilcileri bugün bu salonda bir arada. Bu başarının arkasındaki şifre de bunlardır''

Finans kuruluşlarına bazı uyarılarda bulunmak istediğini belirten Köktaş, maliyetleri yükseltmemek ve vadeleri uzun tutmak gerektiğini kaydetti.

Köktaş, ''Bankalarımız ulusal veya uluslararası düzeyde bir takım riskler gördüklerinde ilk olarak öz kaynak oranını yükseltiyorlar. Öz kaynak oranını yükselttiğinde yatırımcımıza bankacı ol diyoruz. İşadamımız projesini, bankalarımız da finansmanını koyacak'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından IC İbrahim Çeçen Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında hisse devir sözleşmesi imzalandı.

Devir sözleşmesinin arkasından İbrahim Çeçen TREDAŞ'ın Garanti, Vakıfbank ve İş Bankası genel müdürleriyle 2 yılı ödemesiz, 13 yıl vadeli, 700 milyon dolar tutarında finansman kredisini imzaladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zoru başarmaya çalıştıklarını belirterek, ''İşin kolayı var, bugün birçok şirkette halka ikincil arzları yapabiliriz. Çok rahat bir şekilde pazara sunup iyi de gelir elde edebiliriz'' dedi.

Şimşek, Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'nin hisse devri imza töreninde yaptığı konuşmada, enerjide dışa bağımlılığın Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olduğunu kaydederek, Türkiye'nin enerji tüketiminin yüzde 74'ünü ithal ettiğini söyledi.

Bu oranın çok yüksek bir oran olduğunu ifade eden Şimşek, son yıllarda özellikle petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışla enerji faturalarının da arttığını söyledi.

''Türkiye, cari açık dışında, güzel bir makro resme sahip''

Bakan Şimşek, Türkiye'nin 2011 yılında cari açık bir kenara bırakıldığında, çok güzel bir makro resme sahip olduğuna dikkat çekerek, istihdamın hızlı arttığı, büyümenin çok güçlü olduğu, birçok açıdan makro ekonomik performansın iyi olduğu bir dönemde bulunulduğunu anlattı.

50 milyar dolarlık enerji ithalatı

Enerjide ithalatın çok yüksek oranda arttığı ve dolayısıyla cari açığın da yüksek olduğu bir yılın geride bırakıldığını belirten Şimşek, 2002 yılında Türkiye'nin toplam enerji ithalatının 9 milyar dolar olduğunu, 2011 yılında muhtemelen bu rakamın 50 milyar doların üzerinde olacağını söyledi.

Şimşek, 2002'den, 2011 ekim ayına kadar Türkiye'nin cari açığının yaklaşık 279 milyar dolar, Türkiye'nin enerji ithalatının 275 milyar dolar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bu bile sorunun boyutlarını ortaya koyuyor. Yüksek cari açık demek, Türkiye'nin dış borcunun artması demek, Türkiye'nin büyümesinin aşağı çekilmesi demek, enflasyonun olumsuz yönde etkilendiği bir süreç demek. Nereden bakarsanız bakın bu hakikaten çok önemli bir konu. Bu özelleştirmeler, bu sorunu azaltıcı yönde etkide bulunacak.

Rekabette çok önemli bir unsur enerji. Uluslararası düzeyde rekabetçi maliyetle üretilemiyorsa, bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi enerji maliyetlerinin yüksekliğidir. Önümüzdeki dönemde bu maliyetlerin aşağı çekilmesi son derce önemli.

Verimlilik, çünkü maalesef enerjide biz yeterince verimli değiliz. Bir yandan elektrik özelleştirmelerini yaparken, biz şunu düşünüyoruz tabi ki özel sektör bu işi daha iyi yapar, verimliliği ön plana çıkartır, maliyetleri aşağı çekmeyi ön plana çıkartır.''

Bakan Şimşek, hizmet kalitesinin çok önemli olduğuna işaret ederek, özel sektörün enerji sektöründe gerek verimliliği, gerekse hizmette kaliteyi ön planda tutup bu işi daha iyi yapabilecek kapasitede olduğunu ve özel sektörün dinamizmine inandığını kaydetti.

Kayıp kaçakların da enerji sektöründe önemli bir sorun olduğunu ve EPDK'nın bu konuda belli hedefler belirleyeceğini ifade eden Şimşek, ''Ben inanıyorum ki özel sektör bu kayıp kaçakları azaltarak, ülkemize çok büyük katkılarda bulunacak'' dedi.

Enerji özelleştirmeleri reform

Bakan Şimşek, zoru başarmaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

''İşin kolayı var, bugün birçok şirkette halka ikincil arzları yapabiliriz. Halk Bankası, Ziraat Bankasında, Telekom'da halka arza gidebiliriz. Bunları çok rahat bir şekilde pazara sunup iyi de gelir elde edebiliriz. Ama biz zoru seçtik. Çünkü elektrik dağıtımı ve üretimini önceliklendirdik.

Enerji sektöründeki özelleştirmeleri biz bir reform olarak görüyoruz. Gelir önemli ama biz olaya gelir perspektifiyle bakmıyoruz. Sektörün özel sektör eliyle işletilmesi ülkemize çok büyük katkı yapacak. ''

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da İdare olarak otoyollardan şeker fabrikalarına, limanlardan marinalara, arazilere, bankacılık ve telekomünikasyon sektörüne kadar her ölçekte yatırımcıya hitap edebilecek çok zengin bir portföye sahip olduklarını kaydetti.

Bu portföy içerisinde en önemli varlıklardan birinin elektrik dağıtım şirketleri olduğunu anlatan Aksu, TREDAŞ'ın devriyle birlikte 10'uncu şirketin devrini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

TREDAŞ'ın 575 milyon dolarla özelleştirme ihalesinde en yüksek ikinci teklifi veren İçtaş Elektrik Şirketine devredildiğini hatırlatan Aksu, şu bilgileri verdi:

''Trakya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi 2036 yılına kadar bölgede elektrik dağıtım hakkına ve lisansına sahip. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde faaliyet gösteriyor. 2010 yılı net tüketimi 5 milyar kilowattsaat (kWh), Türkiye dağıtım sektöründeki payı yüzde 3,76.

Yılın ilk günlerinde yaptığımız bu devrin, 2012 için ayrı bir güç vereceğine, 2012 yılının da özelleştirme açısından çok başarılı bir yıl olarak geçeceğine inanıyorum.''

Haber Kaynağı : Haber7.com



Capturetr
yakamoz01 friend

No comments: