Sunday, January 22, 2012

FT: Lira içim Titanik bir mücadele

Liranın son günlerde gösterdiği toparlama için yurt dışında “Cuma günü İstanbul’da gök karaydı ancak, Türk Merkez Bankası için bulutlar kalkmıştı” yorumları yapılıyor. Financial Times gazetesi, lirayı korumak için “titanik bir mücadele” verildiği, üzerindeki baskıların en az şimdilik kalktığını öne süren gazete, “Ancak gevşeme zamanı mı” sorusunu da sordu.

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye: Lirayı Canlandırırken” başlığı ile yayımladığı haber analizinde liranın son günlerde dolara karşı güçlendiğine dikkat çekerek, “Cuma günü İstanbul’da gök karaydı ancak, Türk Merkez Bankası için bulutlar kalktı” dedi ve lirayı korumak için verilen “titanik mücadele” den sonra lira üzerindeki baskıların “en az şimdilik olarak” ortadan kalktığını kaydetti.

-“KUŞATMA HİSSİYATI KALKTI”-

Liranın dolara karşı güçlenirken faiz oranlarının gerilediğini de belirten gazete, “Kuşatma hissiyatını kaldıran büyük bir faktör dünya çapında yükselen piyasalardaki riske ilişkin hissiyatın iyileşmesidir; diğeri ise, Merkez Bankası’nın attığı adımlardır” diye yazdı.

İngiliz gazetesi, kimi analistlerin, yurt dışından, daha basit, daha anlaşılır bir politika çağrılarına rağmen Merkez Bankası’nın genel olarak kendi attığı adımlardan emin olduğunu söylediklerini belirttiği haberinde “Ancak gevşeme zamanı mıdır” sorusunu sorduktan sonra şu değerlendirmede de bulundu:

“Enflasyon, yüzde 10 üzerinde ve geçen yıldaki liradaki düşüşlerden kaynaklanan ikincil enflasyon etkileri tekmeleyebilir. IMF ve ticari bankaların mevduatı gibi yükümlülükler dikkate alınmadığında Merkez Bankası’nın net rezervleri, 50 milyar doların altındadır. Ve muhtemelen ekonomin en zayıf noktası olan cari işlemler açığı, son dönemdeki gerilediğine ilişkin işaretlere rağmen hala gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 10’un üzerinde olmayı sürdürüyor.”

-LİRA PERFORMANSI TAM YAKALAYAMADI”-

Bunun ardından “Yani, Banka’nın bir miktar tatmin hissetmiş olabilir ancak misyon başarı ile tamamlandı bayrağını çok erken açmamalı” sözlerini de kullanan gazete, analistlerin, “Referans olarak yükselen pazar iyimserliğinin başlangıcı 6 Ocak olarak alırsak eğer, her gün yapılan 50 milyon dolarlık döviz satışına rağmen Türk lirası, performansı tam yakalamadı” görüşlerini de yansıttı.

Gazete, “Gerçi, Banka’nın son dönemdeki tavrını gevşetme kararını sorgulamak için başka nedenlerin de olabileceğini belirten gazete, “Banka, resmen bağımsız ama hükümet, daha düşük faiz oranlarının güçlü bir taraftarı” ifadelerini kullandı.

-“ERDOĞAN’IN ARGÜMANI, DERS KİTAPLARININ SÖYLEDİKLERİ GİBİ DEĞİL”-

Bu bağlamla Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın düşük faiz gereğini savununken kullandığı ”faiz lobisi” ifadesini de anımsatan gazete, “Başbakan’ın argümanları, harfiyen ekonomik ders kitaplarının söyledikleri gibi değil. Ancak önümüzdeki haftalarda Türkiye, özellikle Merkez Bankası, (Erdoğan’ın) teorisini sınabilir. Türkiye’nin ekonomisi için pek çok şey bunun sonucuna bağlıdır” sözlerine ekledi.

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com




yakamoz01

No comments: