Sunday, January 29, 2012

Sektörlerin 2012 değerlendirmesi

Evrim Küçük'ün haberi

Bu yıl Avrupa borç krizi ve küresel ekonomiye ilişkin uyarılarla başladı. Bu yıl gelişmiş ülkelerin resesyona doğru sürüklenmesi, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin hız kesmesi bekleniyor.

 The Economist, ekonominin yavaşlayacağı ve ticaretin hız keseceği yeni yılda dünya ekonomisini sırtlayan sektörleri neyin beklediğini analiz etti.

Buna göre, bu yılın en parlak sektörleri gelişmekte olan ülkelerin talebi sayesinde otomotiv, dijitalleşen eğlence, yaşlanan nüfusun yardımıyla sağlık-bakım ve arz-talep dengesine bağlı olarak metal ile madencilik olacak.

2012'nin en mutsuz sektörü ise borç krizinin yayıldığı bankacılık sektörü olacak gibi görünüyor. Ekonomik yavaşlama ile hükümetlerin teşvikleri azaltması, bankalar üzerinde kendini hissettirecek. Avrupa'da banka kredilerinde hacmin daralacak.

Sektörde ücretlerin düşmesi ve işten çıkarmaların sümesi bekleniyor. 2012 gayrimenkul ve telekom için de çok parlak değil. Asya'da hükümetlerin aldığı tedbirlerin etkisiyle gayrimenkul fiyatları gerileyecek. Cep telefonu pazarının hızla olgunlaşması  telekom sektörünün işini zorlaştıracak.

İŞTE THE ECONOMIST'İN ARAŞTIRMASINDAN ÖNGÖRÜLERİ

Otomotiv: Gelişmekte olan ülkelerden gelecek güçlü taleple dünya genelinde otomotiv satışları yüzde 8'den fazla artacak.

Eğlence: Dijital formatlar toplam harcamaların yüzde 30'u olacak. Video oyunları yüzde 8'lik büyümeyle lider olacak.

Sağlık ve bakım: Gelişen ülkelerde hızla yaşlanan nüfusun tedavisine yönelik uygulamalar sektörü küresel bazda yüzde 5 büyetecek.

Metaller ve madencilik: Belirsizlik, metallerde oynaklığı sürdürecek. Bakır fiyatlarının yüzde 7 yükselerek rekor kırması bekleniyor.

Enerji: Global enerji tüketimi 2012'de ılımlı bir artış gösterecek ve yüzde 3 yükselecek. En büyük talep artışı doğalgazda olacak.

Finans: Yavaşlama ve hükümetlerin teşvikleri azaltması, bankaları mutsuz edecek. İşten çıkarma ve ücret azaltma sürecek.

Gayrimenkul: Özellikle Asya'da konut fiyatlarındaki düşüşün sürmesi gayrimenkul sektörünü olumsuz etkileyecek.

Cep telefonu: Cep telefonu pazarı doyuyor. Hızlı büyümeye alışkın olan sektör, 2011'in büyüme hızının yarısına ulaşabilecek.

Dünya Gazetesi

Haber Kaynağı : Haber7.com



Capturetr
yakamoz01 friend

No comments: